Woksauzen

Home/Recepten/Woksauzen

Woksauzen

woksaus

Zelf woksaus maken: weet wat je eet!
Wokken is lekker makkelijk en – met veel groente – super gezond. Voor extra smaak gebruiken veel mensen een kant en klare woksaus. Zonde, dat maakt de maaltijd een stuk minder gezond.
Advies: let in de winkel op het etiket als smaakversterker, gemodificeerd, conserveermiddel en verdikkingsmiddel. Niet doen! Deze kunstmatige toevoegingen hoor je van nature niet binnen te krijgen. Sta je zo je best te doen op de groenten, wordt het verpest door de woksaus.

Zelf woksaus maken in heel eenvoudig. Maak de saus voordat je gaat wokken. Tijdens het roerbakken heb je er geen tijd meer voor. Hierbij een basisrecept:

– 1 tot 2 theelepels komijnpoeder
– 1 theelepel korianderpoeder
– 1 eetlepel tamari (zoete sojasaus)
– een halve uitgeperste citroen
– 2 theelepels biologische honing
– 1 stukje (1×1 cm in kleine stukjes gesneden) verse gember
– 1 eetlepel sesamolie
– halve theelepel tijm
– klein beetje peper
– klein beetje cayennepeper (net hoe pittig je het wilt)

Zoetzure saus:
3 eetlepels (rijst)azijn
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels suiker
2 eetlepels tomatenketchup
Sambal naar smaak
Knoflook uit de knijper naar smaak
Eventueel wat sherry of chinese rijstwijn

Alles eerst in een pannetje zacht verwarmen totdat de suiker gesmolten is. In plaats van suiker kan ook gembersiroop worden gebruikt. Dan is vooraf verwarmen niet nodig.

Oosterse woksaus: Kokossaus (scherp):
1 eetlepel vissaus 3 dl. kokosmelk
3 eetlepels oestersaus 2 eetlepels rode currypasta
3 eetlepels water 1-2 theelepels limoen- of citroensap

Kerriesaus: honingsaus:
2 eetlepels kerriepoeder 5 eetlepels rijstwijn of sherry
3 eetlepels (rijst) azijn 3-4 eetlepels ketjap
2 eetlepels water 1 eetlepel honing
½ eetlepel ketjap 1 teentje knoflook + 1 theelepel djahé

Pindasaus:
1-2 eetlepels pindasaus
Paar eetlepels heet water
Scheutje ketjap
Scheut tomatenketchup
1 theelepel djahé
Knoflook naar smaak